Zondagochtend, negen uur. Een clubje van acht vrouwen en een man verzamelt zich in een woonwijk vlakbij de polder. Oordopjes gaan in, Giselle telt af. ‘Ja? Eén, twee, drie.’ Tegelijk drukt iedereen de afspeellijst aan. Daar gaan ze, Giselle voorop. Half lopend, half dansend. Gehandschoende armen zwaaien door de lucht. Ze lopen de mistige polder in. Koeien kijken met malende kaken toe. De schapen doen de term “schaapachtig” eer aan. Het ziet er voor buitenstaanders misschien maf uit, die dansende mensen buiten, maar het tovert desalniettemin een lach op het gezicht van passerende wandelaars en fietsers.
‘Dansen is voor mij vrijheid, creativiteit, blijheid. Ik voel me daarin ongeremd.’
Het idee ontstond omdat Giselle zelf meer buiten wilde zijn. ‘Hardlopen is mijn ding niet, toen ben ik met Polderdance begonnen.’

Als vierjarig meisje werd Giselle op ballet gedaan. Ze is de dochter van Else Habbé, de dansdocente bekend om haar kwalitatief hoogstaande lessen in klassiek ballet. Giselle had talent, hoe kon het ook anders. Ze deed auditie bij het Conservatorium in Den Haag, waar ze werd aangenomen. Uiteindelijk studeerde ze in Rotterdam bij Codarts, Hogeschool voor de kunsten, af als dansdocent klassiek/jazz.
‘Misschien heeft het gewoon zo moeten zijn,’ zegt Giselle daarover. ‘Klassiek ballet vraagt zoveel bezieling, zo’n perfecte fysiek. Elke beweging ligt vast, tot in de vingertoppen. Alhoewel ik er enorm van kan genieten om ernaar te kijken, is dat toch niet helemaal mijn ding. Ik moet mijn creativiteit kwijt kunnen. Op het conservatorium stond ik al in de gang dansjes te verzinnen. Als ik geen dansdocent was geworden, had ik iets anders creatiefs gedaan. Iets met woninginrichting of sieraden of zo.’

Haar hart ligt bij jonge kinderen. ‘Die zijn nog ongeremd en puur. Ze zijn nog niet bezig met wat anderen van hen vinden. Dat past bij mij. Ik probeer te zorgen dat ze die vrijheid behouden. Dat ze zich lekker voelen in hun lijf. Zodat ze ook makkelijker een spreekbeurt durven houden.’

‘Voor mij zijn de mooiste dansers vrije dansers die hun persoonlijkheid laten zien. Iets dat me raakt.’

Bedrijfsleven
Giselle werkt naast haar danslessen (in Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp) ook voor het bedrijfsleven. Vanuit haar eigen bedrijf More than dance geeft ze trainingen in veranderprocessen en teambuilding, waarbij ze mensen letterlijk in beweging brengt en ze aan den lijve laat ondervinden hoe processen werken. ‘Bij het voorstelrondje vraag ik mensen soms een fictief persoon als alter ego te kiezen. Dat zegt veel over iemand. Ik stel mezelf bijvoorbeeld voor als Pippi. Pippi is eigenzinnig, sterk en vol fantasie. Laatst stelde iemand zich voor als Picasso. Als je dan later hoort dat zijn opa die veel voor hem betekende zo mooi kon schilderen, kijk je ineens anders naar zo’n man in pak.’

Dans is de taal van je lichaam
Ik laat mensen uit het bedrijfsleven van de ene kant van de zaal naar de andere kant bewegen. Dan zeg ik: ‘Beeld jouw sterke kant uit. De één gaat dan stampend, sterk naar de overkant, de volgende die zichzelf creatief vindt, gaat slingerend en weer een volgende, die zichzelf een denker vindt, gaat stapje voor stapje. Vervolgens laat ik ze kiezen bij wie ze zouden willen aansluiten, willen samenwerken. Mensen kijken daardoor anders naar hun collega’s.

‘Je kunt mij overal invliegen waar beweging nodig is.’

Sinds kort maakt Giselle onderdeel uit van Team Sterkkk. (De k’s staan voor Kinderen, Kansen, Kunst en Kunstige Krasse Knarren) Aan de hand van thema’s als eenzaamheid, pesten etc en een (prenten)boek beeldt ze samen met collega Heleen de emoties en het verhaal spelend en dansend uit. Ze nemen daar de kinderen of ouderen in mee.
Ook geeft ze eens per maand les aan meervoudig beperkte volwassenen. Deze mensen staan vaak alleen in praktische zin in contact met hun lijf. Als ze worden aangekleed of door een fysio worden bewogen. Niet per definitie prettig. ‘Ik hoop hen net als mijn andere leerlingen het plezier en de passie van dans te laten voelen. Als ik zie dat zij genieten, raakt dat me.’

Deze bezielde, veelzijdige en eigenzinnige Pippi-ballerina is een vrouw waar je blij van wordt!

www.balletstudiogiselle.nl
www.morethandance.nl