In de coffee corner van een sportschool zit een stijlvolle donkere jongeman tussen mensen in sportkleding. In één hand beweegt hij een pak kaarten kunstig tussen zijn slanke vingers door, waarna hij het weer tot een stapeltje maakt. Een ongewoon gezicht in een sportschool waar mensen druk praten en heen en weer lopen.

Shahin heet hij en hij zit te oefenen, blijkt later. Hij is illusionist en treedt onder anderen op in horecagelegenheden. ‘Ik merkte dat ik mijn nieuwe tricks daar nog niet durfde te doen, bang dat het fout zou gaan. Maar, als je geen nieuwe dingen durft te doen kom je nergens, dus nu oefen ik het op plekken waar veel mensen zijn die me kunnen afleiden. Als dat goed gaat, ga ik het ook tijdens mijn officiële performences uitvoeren.’

Ooit zag hij bij toeval een filmpje voorbijkomen van ‘The Virts’ (Virtuoso) waar een jongen een kaart achterlangs schoot. Shahin doet het voor: hij schiet met een subtiele beweging één kaart over zijn schouder, achter zijn rug langs naar zijn andere schouder en vangt hem daar op. ‘Ik voelde meteen: dit wil ik kunnen.’ Impulsief bestelde hij een pakket kaarten en begon.

‘Overal waar ik was oefende ik met mijn kaarten. Mensen reageerden in het begin meewarig, het lukte ook nog helemaal niet, hoor. De kaarten vielen steeds op de grond. Mijn zussen zeiden: ga toch een vak leren. Maar ik bleef oefenen. Tot ik mijn baas – ik werkte toen in eetgelegenheid Malle Jan – durfde vragen of ik daar mocht optreden. Zo is het begonnen.’

Het was niet eenvoudig om als illusionist voet tussen de deur te krijgen. Op een avond ging Shahin wel zeven restaurants af met de vraag of hij de gasten gratis mocht entertainen, maar overal werd terughoudende gereageerd. ‘Ik wilde die avond per se optreden, dus ik dacht ik probeer er nog één. Dat was De Waag. Zij gaven me een kans en boden me een week later een contract aan.’ Iedere week vermaakte hij daar de gasten terwijl ze zaten te borrelen of te eten.

Terwijl we zitten te praten, waaiert hij razendsnel zijn kaarten in en uit en schudt ze van boven naar beneden. ‘Dat noem je cardistry, kort gezegd houdt het in het vingervlug en kunstig bewegen van de kaarten.’

‘De combinatie van magic en cardistry dát vind ik fantastisch.’

Waardering

Het fijnste van illusionist zijn vindt Shahin het gevoel van waardering.

Toen ik in de horeca werkte voelde ik die waardering niet. Ik krijg er een warm gevoel van als ik mensen blij kan maken met mijn tricks. Dat ze verwonderd weggaan. Dát is mijn passie.

Shanin kwam als vijfjarig jongetje met zijn moeder, vier zussen en een broer vanuit Iran naar Nederland. Acht jaar lang verbleef hij in asielzoekerscentra voor ze een verblijfsvergunning kregen. Een zware tijd, waarin hij heeft geleerd geduldig te zijn. ‘Dat helpt me nu als illusionist. Ik blijf altijd rustig tijdens het oefenen, hoelang het ook duurt voor ik iets onder de knie heb. Zolang er vooruitgang is, ben ik tevreden.’

Zijn droom is om te gaan reizen en waar hij ook is op te treden als illusionist. De wereld over, dat is zijn plan.

‘Ik heb nooit de vrijheid en de mogelijkheid gehad om te kunnen reizen. Dat wil ik nu inhalen en ik weet zeker dat het me gaat lukken.’

Shahin Cheheili Sobbi

@shineillusions

FB: Shine Illusionist