Optimaal lummelen kun je in de sauna. Toch, wat een oase van rust zou moeten zijn, is dat niet altijd… Lees mijn verslag

Op de snelweg verandert een heiig zonnetje al gauw in grauwe mist. Bij de entree van de sauna hoor ik twee dames twijfelen. ‘Gaan we, of gaan we niet?’ Ik passeer ze en snap wat ze bedoelen: er staat een rij van zo’n twintig meter! Op een maandagochtend! Het is badkledingdag, kennelijk is dat populair. Ik blijf even staan en observeer de mensen die achter mij binnenkomen. Zonder uitzondering reageren ze vol ongeloof, giechelig ‘Jeetje zeg,’ om vervolgens berustend aan te sluiten in de rij. Veel vrouwen, hier en daar een man met petje. Alsof zíj hun bleke, make-uplose gezicht willen camoufleren.

Eenmaal in de sauna blijkt alles loslaten en puur de warmte en de rust te ervaren best moeilijk omdat je ongewild de gesprekken hoort van mensen om je heen, zelfs daar waar bordjes “stilte” hangen. Ik heb behoefte aan een koptelefoon met noise cancelling.

Ook in het ‘spiritueel bad’, een klein warm zwembad met over de hele wand de afdruk van een groen oerwoud is teveel gekwebbel. Ik probeer te focussen op het holle geluid van klotsend water dat achter mijn hoofd in een gleuf tegen de achterwand verdwijnt.
Pas als de kwebbelaars weg zijn, hoor ik het getjilp en gekwetter van vogels uit de speaker.

Gelukkig is daar de Marrakech sauna, met oosterse lampen met gekleurd glas en bijbehorende muziek. Ik laat me meevoeren en afhankelijk van de muziek zie ik verschillende taferelen voor me:
– Een eenzame man met tulband, hoog op een bergtop. Hij blaast op een lang misthoornachtig blaasinstrument alsof hij tot iets oproept.
– Een slang die uit een mand omhoog cirkelt. Ja, cliché, ik weet het.
– Dansende klappende vrouwen op blote voeten, in gekleurde gewaden en sluiers als een buikdanseres. Vrolijk, opzwepend.

In ieder geval brengt de Marrakesh sauna voor mij meer verhalen tot leven dan de Vertel sauna die er ook is en waar je delen van luisterboeken kan horen. Het is me te voorgekauwd.

Waar is het nog stil, als dat zelfs niet in een sauna is? Zelfs alleen in huis is er altijd wel een zoemende koelkast, een borrelde afwasmachine, een piepje dat de wasmachine klaar is.
Ben jij gevoelig voor geluid? Wat leidt jou het meeste af?