Wie ben ik

Van mijn uitgever kreeg ik de vraag na te denken over wie ik ben als schrijver. Wat drijft mij, welke thema’s zijn belangrijk voor mij etc. Best lastig om dat bondig te verwoorden, dus ik dacht: laat ik eens beginnen met wie ik ben, los als schrijver, misschien ook gewoon leuk voor mensen die mij nog niet zo goed kennen.

Mijn perfecte dag: op tijd uit de veren, lekker naar buiten, in beweging zijn én uiteraard minstens twee uur schrijven. Ik ben ondernemer in hart en nieren en heb zestien jaar mijn eigen modezaken gehad. Totdat, en nu wordt het echt privé, na onze zoon Jay (nu 21), een dochter geboren werd: Nadja (nu 17). Over haar kan ik zeker een paar boeken schrijven, maar ik hou het beknopt: Nadja is gezond geboren maar heeft als baby op verschillende momenten pech gehad (understatement) met als klap op de vuurpijl een hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging bij waterpokken, waardoor zij nu meervoudig beperkt is. Ze zit in een rolstoel, is niet zindelijk, spreekt beperkt en haar motoriek lijkt op die van de kok uit de Muppet show.

Ambitieuze zakenvrouw Anne moest zichzelf opnieuw uitvinden en haar leven herzien. De zorg voor Nadja en alles wat er met een kind met een ernstige beperking op je afkomt, kost veel tijd en energie en mijn man zit voor zijn werk veel in het buitenland.

Ik heb mijn winkels verkocht en ben Stichting Nadja begonnen. Daarmee heb ik o.a. speeltuinen aangepast voor kinderen met beperkingen en voor hen vrijetijdsbesteding opgezet. Dat geeft veel voldoening, het is fijn op die manier maatschappelijk een bijdrage te leveren.

Dit wordt geen zoetsappig eind goed al goed verhaal, want ik had veel liever gezien dat mijn dochter kon lopen en niet beperkt was, maar ik ben nu wel gelukkiger dan ooit. Juist door Nadja leef ik intenser, zie ik scherper wat er werkelijk toe doet en heb ik een oude passie serieus opgepakt: schrijven. Het voelt als rijkdom dat ik de zorg en mijn eigen ontwikkeling kan combineren en voel mezelf nog steeds een kleine zelfstandige.

Ik denk dat de scheidslijn tussen Anne als mens en auteur klein is, maar daarover later meer.

stichtingnadja.nl (ook voor blogs over Nadja)