Geordende puinhoop

Hoe werk jij tijdens het schrijven? Is je bureau leeg of zit je met allemaal geeltjes om je toetsenbord heen? Heb je je aantekeningen her en der ergens genoteerd en moet je alleen steeds zoeken waar of zit alles ‘gewoon’ in je hoofd? 

Bij mij werkt het zo dat ik bij aanvang van een verhaal al mijn aantekeningen ga ordenen. Alles rondom personages bij tabblad personages, verhaallijnen bij verhaallijnen, locaties bij locaties etc. En uiteraard komen daar steeds nieuwe ingevingen en details bij. Vervolgens staat er dan weer zoveel in de kantlijn bij gekriebeld dat ik het opnieuw wil gaan ordenen, overzichtelijk, netjes. Alsof ik beter schrijf als alles goed gedocumenteerd is. En ja, inderdaad, ik gebruik dus een ouderwetse ordner met ringband lijntjespapier waarin ik mijn met pen geschreven aantekeningen bewaar. Het is haast niet meer van deze tijd, maar ik heb het nodig om goed in mijn verhaal te komen en mijn gedachtenspinsels te ordenen. Voor mij werkt het zo het beste.

Alhoewel, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik tijdens het ordenen vaak een enorme onrust ervaar. Alsof ik aan het spijbelen ben van ‘het echte werk’ en mijn tijd verspil. Haast heb ik. Schrijfmeters wil ik maken, pas dan heb ik aan het eind van de dag een voldaan gevoel.

Alsof ik alleen als ik daadwerkelijk schrijf met mijn boek bezig ben…