Overwinning

Het manuscript van De setarspeler is redactioneel goedgekeurd door een erkend literair agent. Toch bleef mijn innerlijke criticus (of was het mijn perfectionisme?) twijfelen. Ik was zelf niet helemaal overtuigd van een bepaald onderdeel in het verhaal. Dus, de avond voordat de literair agent het manuscript naar een aantal uitgevers zou sturen, trok ik het terug. En nu ben ik dus mijn teksten aan het husselen, een andere opbouw zal het verhaal sterker maken, zo geloof ik heilig. Maar, wat is het een worsteling, het is net domino: waar ik tekst ‘knip’ valt een gat dat weer moet gevuld, teksten moeten logisch aansluiten, etc.
De hoofdpersoon uit De setarspeler komt Iran. Vorige week kreeg ik van een Iraanse vriendin een Perzische schildering van Sohrab (zie foto). Hoe symbolisch. Het staat kort gezegd voor: ‘zonder gevecht geen overwinning.’
Ik ploeter door.