Herschrijven

‘Schrijven is schrappen’ is een bekende term in auteursland. ‘Kill your darlings’ is er ook zo een. Het geldt voor iedere schrijver, ervaren of niet, dus zeker ook voor mij.
Met de ervaring die ik nu heb, weet ik dat met name het begin wel drie of meer versies vergt.
Bij de thriller waar ik nu aan werk gaat er gelukkig een hele hoop goed: opbouw, cliffhangers, karakteruitwerking. Toch ben ik nu op tweederde van het verhaal fors aan het herschrijven, invoegen en schrappen. Verhaallijnen nog eens kritisch bekijken en motief aanscherpen. Regelmatig verzucht ik dat je beter een blanco pagina kunt hebben waarop je verse woorden kunt schrijven, dan aanpassingen doorvoeren in een bestaande tekst. Maar hee, alles voor het beste resultaat. Dus, ik neem nog een kop koffie en werk gestaag door.